Welcome Building

Westonbirt, The National Arboretum, Gloucestershire

Back to

▼ Scroll for more

A gently curving gateway visitors’ centre for one of the world’s most spectacular arboretums, founded in 1829, is one element of the Heritage Lottery Funded masterplan designed by GHA to improve the visitor experience to the 2.4 km sq estate.

The timber-clad visitors’ centre is a contemporary, elemental take on the rural vernacular but with highly refined detailing. Other elements of the masterplan include a new car park, classrooms and staff facilities with all buildings low-energy.

Rear view of building

"The opening of our new Welcome Building marks a new beginning here at Westonbirt. For the first time, visitors have a proper welcome to The National Arboretum, and have the opportunity to learn all about this important collection of trees and the work carried out to conserve and develop it."

Simon Toomer, Director of Westonbirt Arboretum
View under canopy of ticket counter
Gable showing window to office

GHA has also won a separate competition for the Forestry Commission to design a meandering 300 m-long tree-top walkway through the Arboretum’s canopy that includes elevated interpretation features that wrap around the existing trees.

Awards

RIBA South West Award 2015
Welcome Building - Shortlisted

RICS South West Award 2015
Welcome Building - Shortlisted

Green Apple Award 2015
(Building & Construction Category)

Welcome Building - Winner
South West Built Environment Awards 2015
Sustainability Award – Shortlisted

CPRE Gloucestershire Award 2014
Welcome Building – Winner