Savill Building

Windsor Great Park

Back to

▼ Scroll for more

Rather than aim for an intrusive ‘iconic’ building within the sensitive Grade I listed Savill Garden at Windsor Great Park, GHA pursued the pure form and natural materials of a timber shell roof for its innovative visitors centre that beds into the landscape.

The larch and oak structure is the end-result of much refinement, combining complex engineering and craft skills and is one of the few true shell roofs in existence.

This much-awarded project is a highly rational structure creating a column-free space of 120m by 30m containing a shop, greenhouse and nursery, restaurant, lecture rooms and other facilities.

The project was designed to meet the needs of 200,000 visitors per year. Seven years after completion, it now welcomes over 700,000 each year. As a result of this success, GHA have been recently invited to remodel the interior to accommodate the increased numbers.

"The Savill Building, designed by Glenn Howells Architects, has certainly provided us with a magnificent new iconic building which forms the entrance to the Savill Garden and gateway to the Royal landscape."

Roger Bright, The Crown Estate

Awards

RIBA Awards 2007
Stirling Prize – Shortlist
National Award
Regional Award

Chicago Athenaeum 2008
Museum of Architecture & Design International Architecture Award

IStructE Structural Award 2007
Supreme Award for Structural Engineering Excellence
Arts, Leisure, Entertainment Structure Award
Civic Trust Award 2007
Special Awards Category

Runnymede Design Awards 2007
Best Overall Scheme
Best Environmental Scheme

Building Magazine Awards 2007
Project of the Year – Highly Commended
Wood Awards 2006
Gold Award – Winner
Commercial Category – Winner
Structural Category – Winner
Best Use of British Timber – Winner