Newman University

Birmingham

Back to

▼ Scroll for more

As part of its role in formulating a feasibility study for the newly established institution, the practice identified an entrance building as a key priority for meeting the university's objectives for its campus; creating a sense of place and identity, changing perceptions of the former teaching college and physically re-orientating the campus outwards to the local community.

The new entrance building has a naturally ventilated library, research centre and houses student services. It is connected via a linear atrium to the other buildings and has a 90m-long colonnade shading its curved south fa├žade. It is the first in a series of projects to follow under the GHA masterplan that will transform the site and attract new students.

"Thank you … for capturing so brilliantly what I wanted from the building. Its is all that I had hoped for … Staff and students have told me how lovely it is to be in the building and how inspirational they find it."

Pam Taylor, Former Principal

Awards

Built in Quality Awards 2012
Higher Education Category

BD Architect of the Year 2012
Education Category – Shortlisted