Gloucester Services

Gloucestershire

Back to

▼ Scroll for more

The sensitive task of building a 60,000 sq ft motorway service area in the Cotswold landscape completed in 2014. The project, won by GHA in competition, sets a new sustainable standard for a difficult typology internally and externally.

Sky lit interiors
Rear Exterior
Entrance

To protect the immediate environment and avoid impinging on long-distance views, the main facilities building is bedded into the undulating hills, its roof hunkering down below the horizon, and its profile softened by its organic form and grassland covering.

Dining area
Concept model
Concept site plan

Its interior reinterprets the rural vernacular in a contemporary manner. Cotswold stone and local timbers create a peaceful retreat from motorway journeys, an experience enhanced by a landscaping scheme that includes picnic areas and an ‘edible garden’.

"We were looking to build a new motorway service area on a greenfield site and wanted to create something sleek and contemporary, but at the same time, crafted, with a strong presence of natural materials.

Flanked by AONB (Area of Natural Beauty), it needed to look like it belonged there from the outside, with minimal landscape disruption.

Glenn and his team had all the experience to do this and they created a building which our customers love and of which we feel very proud."

Sarah Dunning, CEO, Westmorland

Awards

RICS Awards, South West 2017
Project of the Year Award
Community Benefit Award
Infrastructure Award
RIBA Awards 2016
National Award
South West Regional Award
South West Client of the Year
(for Westmorland)
South West Sustainability Award
Civic Trust Awards 2016
Commendation
Civic Voice National Design Award 2015
Overall Award
New Build Award