The Courtyard

Hereford

Back to

▼ Scroll for more

GHA’s innovative arts complex for this small cathedral town offered a strikingly fresh take on the theatre typology when it was completed in 1999. Its two performance spaces are acoustically sealed black boxes at the core of the building that is then wrapped around with a lightweight glass foyer shaded by external oak louvres.

Facade detail

The competition-winning project was also an early adopter of sustainable technologies including a Termodeck system that maintains temperature without the use of expensive and energy consuming chillers.

Auditorium

It can stage theatre, live performances and cinema and has rehearsal and exhibition spaces as well as artists’ studios. Both performance spaces can be deploy raked, semi-raked or fully flat floor seating.

Canopy Detail
Entrance

16 years after its completion, the building is mentioned in the Pevsner Guide to Herefordshire. GHA has now been appointed to develop proposals for the next phase of the project, to accommodate the increased use by the local community.

Exterior View
Environmental Section
Ground Floor