Assay Studios

Birmingham

Back to

▼ Scroll for more

The rationale for the Assay Studios project was to take an historic, Grade II listed building which had been intensively used and altered and creatively regenerate it for modern occupation.

The main work spaces are made up from the former labs, workshops and administration spaces of the Assay Office. Large new picture windows allow natural light into former industrial spaces, and the smaller rooms have been sensitively converted to provide workspace for small businesses.

The original building’s formal rooms, safes and vaults are protected under the Grade II listing and these have been restored to create a series of dramatic meeting and collaboration spaces.

The interior finishes reflect Assay Office’s 240-year history and industrial past. They are rough and raw with hints of brass, aluminium and steel. The bottle green glazed ceramic tiles acknowledge the previous existing tiles and provide a vibrant contrast set against the exposed brick work and dark metals.

The bespoke feature light fitting spanning across the entrance lobby was inspired by the molecular structure of metal and can be seen externally through the new expansive glazed frontage.