« Back to all News

Wolverhampton i9 gets planning go-ahead

May 18, 2018

City of Wolverhampton Council gave the planning go-ahead today for GHA’s i9 office development in the heart of the city’s Interchange area.

Working with Interchange Partner and property developer, Ion, the i9 building on Railway Drive will provide 50,000 sq ft of Grade A office space. It is due to be completed in 2020 and hopes to follow in the footsteps of the award-winning i10 complex on the opposite side of the road, which was fully let within 9 months of its doors opening.

It is the next step in building a thriving commercial quarter at the heart of Wolverhampton Interchange, bringing further investment and jobs to this area. City of Wolverhampton Council and Ion selected our design for i9 as the winner from a strong field of ten UK leading architects and urban design practices.

Councillor John Reynolds, Cabinet Member for City Economy, said: “Since i10 was completed we have seen increasing demand for quality office space in that location of the city, particularly from large space users. i9 was always envisaged to satisfy that demand, and it is great news that official planning approval has now been granted. We want this building to become the design and quality benchmark for future developments in the city and to demonstrate our ambition for the city centre. This important site ideally lends itself to a distinctive, high quality headquarters building.”

Fraser Godfrey, the project’s Senior Architect added: “The i9 building is situated at an important gateway site within Wolverhampton City Centre and offers the opportunity to define a benchmark for the future regeneration of this part of the city. The design has been developed to be sensitive to neighbouring landmarks such as the Chubb Buildings and through considered detailing and the use of high quality materials, it will become a contemporary addition to Wolverhampton’s historic family of red brick Victorian buildings. It is set to house restaurants and a business lounge on the ground floor of the building as well as a rooftop amenity space, with panoramic views towards the city centre conservation area and Interchange.”